Bambusy należą do rodziny traw, a dokładniej do rodziny wiechlinowatych, czyli do tej samej co przykładowo pszenica i kukurydza. Rosną one na terenach tropikalnych i subtropikalnych Azji, Ameryki Południowej, Ameryki Północnej, Afryki i Australii.
W swoim naturalnym środowisku niektóre odmiany mogą osiągnąć nawet do 40 m wysokości i mieć przy tym pędy o średnicy ok. 35 cm, czyli mniej więcej takiej jak średnia pizza. Ale bez obaw, gatunki do uprawy w Polsce nie osiągają aż takich rozmiarów.
Bambusy należą do najszybciej rosnących roślin na ziemi.
- W ciągu 24 godzin pęd bambusa może urosnąć o 1 m.
- Bambusy znoszą ekstremalne warunki, których inne rośliny by nie wytrzymały.
- Jako pierwsze odrosły po zamachu bombowym w Hiroszimie 1945 roku.
- Bambusy są kluczowym elementem w balansie tlenu i dwutlenku węgla w atmosferze.
- Las bambusowy produkuje 35% więcej tlenu niż odpowiedni mu wielkością las drzewiasty. Dlatego sadzenie bambusa jest dobrym sposobem na redukcję swojego „śladu węglowego”, czyli tego, ile dwutlenku węgla pozostawiamy po sobie zużywając energię, wodę, pozostawiając śmieci, a także i walki z globalnym ociepleniem.
- Łatwiej stworzyć listę rzeczy, których nie można zrobić z bambusa, niż rzeczy, które są z niego robione.
Kliknij, aby przejść do opisów gatunków, które można uprawiać w Polsce:
Bambusy drzewiaste
Bambusy kępowe
Bambusy okrywowe
Bambusy inne